Jak kandyzować skórkę pomarańczową,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jak kandyzować skórkę pomarańczową?
1. Przygotuj:
© Pomarańcz [2 sztuki]
© Cukier [0,5 szklanki
© Woda [1 szklanka]
2. Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Ściągnij skórkę z pomarańczy w jak największych kawałkach. Biały środek skórek wytnij czubkiem ostrego noża.
3. Zalej skórki wrzątkiem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15 min. Po ugotowaniu zestaw skórki z ognia i pozostaw w wodzie do wystygnięcia.
4. Wystudzone skórki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cieniutkie paseczki.
5. Skórki i cukier wsyp na patelnię. Zalej wodą i zagotuj. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
6. Kiedy woda z syropu całkiem odparuje, a skórka stanie się szklista, przełóż ją na metalową kratkę i zostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia.
7. Gotową skórkę przechowuj w suchym i zamkniętym opakowaniu.
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/porady/jak-kandyzowac-skorke-pomaranczowa/
[ Pobierz całość w formacie PDF ]