Jajecznica po węgiersku,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajecznica po węgiersku
pol malej cebuli,
ew. zabek czosnku,
papryka (czerwona),
pomidor,
boczek wedzony lub ostatecznie surowy (w najgorszym razie slonina),
papryka ostra w proszku,
odrobina bazylii,
pieprz, sol,
cukier,
2 jaja,
patelnia z przykrywka
plaster boczku pokroic w kostke, dusic na b. malym ogniu az pusci wszystkie soki, nieco wczesniej wrzucic cebule pokrojona w kostke;
wrzucic pokrojona w paski papryke, dusic po przykryciem ~5-10 min (to jest dobry moment do dodania siekanego czosnku); wrzucic pokrojny w kostke pomidor (bez skorki!), jeszcze poddusic dodajac przyprawy.
Uwaga: nastepuje w tym momencie newralgiczny moment: nalezy zwiekszyc ogien do maksimum i gdy calosc zaczyna przejwiac sklonnosci do eksplozji wbic jajka i mieszajac wyczuc moment kiedy balko zetnie sie calkowicie, a
zoltko bynajmniej. Wtedy BEZZWLOCZNIE przelozyc zawartosc patelni na lekko grzane talerze wysmarowane maslem. I juz