Jajecznica wykwintna wg,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajecznica wykwintna wg.Piotra Machalicy
4 jaja,
2 pomidory,
1/2 szklanki mleka,
4 łyżki gęstej śmietany,
1 pęczek szyczypiorku,
parmezan do posypania,
gałka muszkatołowa do smaku,
masło do smażenia,
sól, cukier
Umyć jajka, wbić do miseczki. Wlać śmietanę i mleko. Dodać pół łyżeczki cukru i sól do smaku.
Całość bardzo dokładnie roztrzepać (dużym widelcem lub trzepaczką).
Ułożyć dwa pomidory na sitku, przelać wrzątkiem. Przełożyć je na talerzyk. Dokładnie obrać ze skórki, a następnie pokroić w plasterki. Posypać solą. Nad-
Rozgrzać masło na dwóch patelniach. Na jednej krótko podsmażyć pomidory.
Na drugiej usmażyć jajka.
W trakcie smażenia posypać je startą gałką muszkatołową.
Opłukać szczypiorek, osuszyć, posiekać.
Gotową jajecznicę posypać szczypiorkiem i pokruszonym parmezanem. Do tego świeży rogalik i sok pomarańczowy.
"Tele Tydzień"