Jajecznica foo, kulinaria, sałatki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajecznica foo-yung z szynka
Porcja dla 4 osob. Czas przygot. 15 min.
6 jaj,
100 g gotowanej szynki,
100 g kielkow sojowych,
1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki imbiru w proszku,
2 cebulki dymki,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzka sheryy,
3 lyzki oleju.
1. Cebulke i imbir obrac i drobno posiekac. Szynke pokroic w cienkie paski.
2. Jaja ubic widelcem lub mikserem na jednolita zolta mase.
3. Na 2 lyzki mocno rozgrzanego oleju wrzucic szybko szynke, cebulke, imbir i
kielki sojowe. Dodac sherry i smazyc przez 1 min., stale mieszajac.
4. Po usmazeniu wymieszac wszystko z rozbitymi jajkami.
5. Na duzej (ok. 25 cm. srednicy) patelni rozgrzac reszte oleju. Wylac na nia
mieszanine jaj z pozostalymi skladnikami. Smazyc przez 1 min., po czym
przewrocic i dosmazac jeszcze przez ok. 45 sekund.
6. Podzielic na porcje, nalozyc na ogrzane talerze i podawac.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 12.