Jaja marmurkowe,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jaja marmurkowe
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
4 jaja,
3 lyzki listkow czarnej herbaty chinskiej ulung,
2 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka sherry,
15 ziaren pieprzu,
2 gozdziki, 1 maly kawalek cynamonu,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/3 gwiazdki anyzku,
1/2 malej ostrej papryczki suszonej
10 ziaren kolendry,
1 lyzka soli.
Sos:
2 lyzki tabasco,
120 ml sosu sojowego.
1. Jaja ugotowac na twardo we wrzacej wodzie (ok.15 min.). Ostudzic, delikatnie
potluc skorupki, nie zdejmujac ich z jajek.
2. Przyprawy wymieszac ze soba i utluc w mozdzierzu.
3. Jaja przelozyc do rondelka, dodac herbate, utluczone przyprawy, sol, sos sojowy i sherry. Zalac 3/4 l wody.
4. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu, pod przykryciem 30 minut.
5. Skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.
6. Ugotowane jaja ostudzic. Po zdjeciu skorupki na powierzchni jajek pojawi sie
brunatny, marmurkowy wzor.
7. Obrane jajka pokroic w polowki. Osobno podac sos.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 10.