Jaja zapiekane po baskijsku(1), PRZEPISY, Nowy folder
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jaja zapiekane po baskijsku
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
20 dag małych krewetek
20 dag pieczarek
10 dag masła
łyżka mąki
2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
łyżka oliwy
sok i skórka otarta z cytryny
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
suszony tymianek
cukier
sól
pieprz
Na początku zagotuj bulion z łyżką oliwy, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mrożone krewetki (krewetki z puszki osącz), gotuj 5-6 minut i wyjmij, następnie dodaj umyte pieczarki i gotuj około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij łyżką cedzakową i ostudź.
Obrane jaja przekrój na pół, delikatnie oddziel żółtka. Pieczarki, krewetki i żółtka drobno posiekaj, wymieszaj z łyżką masła, solą, pieprzem i tymiankiem. Tą masą nadziewaj białka.
Przygotuj żaroodporny półmisek - wysmaruj go masłem i ułóż w nim faszerowane jaja. Potem stop w rondlu łyżkę masła, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją przestudzonym bulionem i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, skórkę z cytryny i (ewentualnie) szczyptę cukru, a całość wymieszaj. Gęstym sosem zalej jaja, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
Podawaj jako gorącą przekąskę z bułką lub jako danie obiadowe z ryżem na sypko i surówkami.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]