Jaja sadzone na śmietanie, kuchnia pyszności

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jaja sadzone na śmietanie



    * 4-6 jajek
    * 2 szklanki śmietany 30%
    * pęczek koperku (zimą suszony lub natka pietruszki)
    * sól
    * pieprz

puree ziemniaczane:

    * ½ kg ziemniaków
    * 1 łyżka masła
    * 2 łyżki śmietany
    * sól
    * ew. gałka muszkatołowa

Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę odparowała. Następnie wybić jajka (tak jak sadzone), posolić, przyprawić pieprzem i dusić, aż białko zetnie się całkowicie - żółtko ma pozostać płynne. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek (zimą zastąpić go koprem mrożonym lub natką pietruszki).

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Zmiażdżyć tłuczkiem dodając jednocześnie masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową (wystarczy szczypta). Doprawić do smaku solą.

 
Jaja z pastą jajeczną

    * 6 jajek
    * 20 dag twarogu lub sera almette
    * 2 łyżki musztardy (np. kremu z gorczycy z miodem)
    * kilka kropel sosu tabasco
    * kilka kropel sosu worcester
    * sól
    * pieprz
    * natka pietruszki, marynowane ogórki i papryka (do dekoracji)

Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z twarogiem (lub serem almette). Dodać musztardę, sosy tabasco i worcester, sól i pieprz. Wymieszać.

Pastę nałożyć do wydrążonych białek - przy pomocy cukierniczego rękawa, dość finezyjnie.

Dekorować marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl