Jaja nadziewane rybą,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jaja nadziewane rybą

 

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

30 dag filetów z dorsza

łyżka soku z cytryny

łyżka posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki masła

łyżka mąki

szklanka śmietanki

pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

kilka kropli sosu worcester

10 dag startego żółtego sera

cukier

sól

pieprz

 

Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny i ułóż w płaskim rondelku. Następnie zalej letnim bulionem, doprowadź do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, a bulion lekko odparuj (tak, by zostało ćwierć szklanki), przecedź i przestudź.

 

Ugotowane filety posiekaj, starannie utrzyj na gładką masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrane jaja przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, dodaj do ryby i bardzo dokładnie utrzyj na gładką masę. Tak przygotowanym farszem nadziewaj białka.

 

Zrób zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić ją bulionem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, sos worcester i zieloną pietruszkę, na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej sos, ułóż faszerowane jaja, posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Podawaj z frytkami i surówkami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl