Jaja zapiekane z rokpolem,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jaja zapiekane z rokpolem

 

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

15 dag rokpolu lub innego pleśniowego sera

10 dag startego żółtego sera

10 dag masła

łyżka mąki

szklanka mleka

szklanka śmietany

łyżka soku z cytryny

cukier

sól

pieprz

 

Obrane jaja przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Rokpol utrzyj na gładką jednolitą masę z 2 łyżkami masła i żółtkami. Masę przypraw pieprzem, nadziej nią białka.

 

W rondelku stop 2 łyżki masła, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę, a następnie rozprowadź ją mlekiem i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz czas na śmietankę i połowę żółtego sera - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż jaja, delikatnie polej je gęstym sosem, posyp pozostałym serem i grudkami masła i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

 

Podawaj jako gorącą przekąskę z bułką lub jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem albo makaronem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl