Jabłuszka z grilla, i inne podobne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłuszka z grilla
- Na deser z grilla najlepsze są jabłuszka z rodzynkami i miodem. Rodzynki pod wpływem ciepła i jabłkowych soków robią się duże, soczyste i mięciutkie. Smakowo rządzi całością cynamon i imbir.
Jeśli lubisz, nadzienie można doprawić odrobiną rumu.
Na 4 osoby:
Czas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić:
Farsz:
1. Zetrzyj 2 jabłka na tarce z małymi oczkami.
2. Wymieszaj je z miodem, imbirem i cynamonem.
Jabłka:
3. Odkrój pozostałym owocom czapeczki z ogonkiem i odłóż na bok.
4. Łyżeczką lub małym nożykiem wydrąż miąższ. Zostaw około ½ cm przy skórce. Miąższ dodaj do farszu i wymieszaj.
5. Dziurki w spodzie owoców, powstałe po usunięciu gniazd nasiennych, zatkaj dużymi rodzynkami.
6. Nałóż do środka farsz i przykryj odciętymi czapeczkami.
7. Każde jabłko zawiń w dwie warstwy folii aluminiowej i połóż na grilla.
8. Podawaj, kiedy owoce są miękkie, ale jeszcze w całości.
Bon appetit!
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 6 ładnych twardych jabłek (najlepiej zielonych)
· 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
· 6 łyżek miodu
· 85 g rodzynek