Jabłka pod pierzynką, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłka pod pierzynką
Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 0,6 szklanki mąki pszennej
· 0,6 szklanki cukru
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
· 1 – 1 ½ kg jabłek
· ½ szklanki cukru
· galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
· 600 ml śmietany 30%
· bita śmietana w proszku (śnieżka)
· 3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
· cynamon
· kawa prawdziwa
· kakao
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (25 x 36 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.
Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]