Jabłka pod pierzynką, przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłka pod pierzynką

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            0,6 szklanki mąki pszennej

·            0,6 szklanki cukru

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

·            1 – 1 ½ kg jabłek

·            ½ szklanki cukru

·            galaretka cytrynowa

Masa śmietankowa:

·            600 ml śmietany 30%

·            bita śmietana w proszku (śnieżka)

·            3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego

Do dekoracji:

·            cynamon

·            kawa prawdziwa

·            kakao

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (25 x 36 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl