Jajka na 14 sposobów, JAJKA WIELKANOCNE PRZEPISY DEKORACJE MALOWANIE JAJEK
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajka na 14 sposobów
JAJKA DIABELSKIE
Trudność: bardzo łatwe
Składniki na 4 porcje
•
6 jajek
•
łyżka majonezu lub śmietanki kremowej
•
półtorej łyżeczki octu winnego
•
duża szczypta czarnego pieprzu
•
łyżeczka musztardy
•
pół łyżeczki sosu Worcestershire
•
sól do smaku.
Etapy przygotowania
1.
Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę
2.
Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem
3.
Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub jarmużu.
4.
NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB 6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.
5.
NADZIEWANE SARDYNKAMI 6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem); 1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz do smaku
6.
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI 6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
7.
JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI 6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
8.
JAJKA NADZIEWANE BEKONEM 6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
9.
NADZIEWANE SELERAMI 6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
10.
NADZIEWANE SZYNKĄ 6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3 słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
11.
NADZIEWANE KRABAMI 6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu.
12.
NADZIEWANE SEREM 6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera; sól i czarny pieprz do smaku.
13.
NADZIEWANE KAWIOREM 6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji
14.
JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS 6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku; łyżeczka soku z cytryny.
15.
JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera. Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i marynatami.
16.
JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru (tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma kroplami cytryny
[ Pobierz całość w formacie PDF ]