Jarzynka z knedlami, WARZYWA I OWOCE(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jarzynka z knedlami
puszka fasolki konserwowej lub szklanka ugotowanej białej fasoli,
6 ziemniaków pokrajanych na 4 części,
6 przepołowionych cebul,
6 pokrajanych cebul-dymek,
6 pokrajanych marchewek,
2 sparzone obrane i pokrojone pomidory,
pokrojony kalafior,
kawałek posiekanego selera,
4 łyżki masła lub margaryny,
łyżka mąki,
2 szklanki wywaru z jarzyn lub wody z kostka rosołowa,
sól, pieprz,
posiekana zielenina
Knedle:
10 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki masła,
jajko,
sól,
5-6 łyżek mleka,
2 łyżeczki posiekanego koperku,
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki,
mały rondel z wrzącą wodą
Cebulę lekko podsmażyć na rozgrzanym maśle w dużym garnku Włożyć ziemniaki i seler, a na nie położyć cebulę-dymkę, pomidory, fasolkę i kalafior, wlać wywar lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, lekko osolić, doprowadzić do zagotowania, dusić pod przykryciem przez 30-40 min, zestawić z ognia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, masło wetrzeć w mąkę palcami. Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać koper i zielona pietruszkę, powoli wlewać do mąki, mieszając widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje wolna, powinno lepić się. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Jarzynki doprowadzić do wrzenia, ostrożnie mieszając wlać mąkę (1 łyżka) rozprowadzona małą ilością wody (2-3 łyżki), gotować minutę. Za każdym razem łyżkę stołowa zanurzać w rondelku z wrzątkiem, następnie nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki kłaść knedle na gotujących się jarzynach. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 min. Podawać z ryżem na sypko.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]