Japoniec, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Japoniec

 

Składniki:

Ciasto:

·            1 ½ szklanki mąki

·            ½ szklanki cukru

·            ½ kostki margaryny

·            1 jajko

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa:

·            30 dkg maku

·            1 ½ szklanki cukru

·            5 jajek

·            20 dkg margaryny

·            60 dkg jabłek

·            8 łyżeczek kaszy manny

·            2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·            bakalie

·            olejek migdałowy

 

Sposób wykonania:

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm).

Mak sparzyć i zmielić. Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać do nich zmielony mak, roztopioną margarynę, starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na surowe ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl