Japoniec, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Japoniec
Składniki:
Ciasto:
· 1 ½ szklanki mąki
· ½ szklanki cukru
· ½ kostki margaryny
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
· 30 dkg maku
· 1 ½ szklanki cukru
· 5 jajek
· 20 dkg margaryny
· 60 dkg jabłek
· 8 łyżeczek kaszy manny
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· bakalie
· olejek migdałowy
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x 36 cm).
Mak sparzyć i zmielić. Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać do nich zmielony mak, roztopioną margarynę, starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na surowe ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]