Jagodzianki,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jagodzianki                                                       

 

Składniki: 

3 szkanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
50 g drożdży
4 jaja
125 g masła
40 dag jagód
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko

 

Przyrządzanie: 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 - 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Jagodzianki                                         

 

Składniki na 16 jagodzianek:

500 g mąki pszennej chlebowej

1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 szklanka mleka (250 ml)

1 jajko

1/4 szklanki oleju słonecznikowego

pół szklanki cukru

8 g cukru waniliowego

 

Jagodowy farsz:

300 g jagód

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

 

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

 

Polukrować, najlepiej wykonać dość rzadki lukier:

 

·         1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody, by lukier był rzadki; nakładać pędzelkiem

 

Jagodzianki                                         

Czas przygotowania: 3 godzin

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość porcji: 40

 Składniki

·         100 g drożdży

·         0,5 litra mleka

·         3 jaja (2 żółtka i 1 całe)

·         1 szklanka cukru

·         1 kg mąki

·         1 kostka masła

·         400 g jagód

 Etapy przygotowania

Jagody umyć, oczyścić i osuszyć. Wymieszać z odrobiną mąki, aby nie puszczały zbyt dużo soku.

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą przez sito mąkę, a następnie jajka z cukrem. Wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać koła i na środek nakładać 1/2 łyżki jagód i 1/2 łyżeczki cukru. Złozyć na pół, zakleić, uformować bułki i ułożyć sklejeniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie formować dalsze jagodzianki.

Gdy urosną, posmarować je ubitym białkiem i posypać lekko cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C. Piec, aż ładnie się zarumienią.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jagodzianki – wyrabiamy i zostawiamy na noc w lodówce

 

Przygotowanie tych pysznych jagodzianek rozpoczynamy wieczorem (zagniatamy ciasto), a kończymy następnego dnia rano (lepimy bułeczki i pieczemy). Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.

Składniki, 16 jagodzianek:

 

Ciasto:

2 łyżeczki suchych drożdży instant

2 łyżki ciepłej wody

500 g mąki pszennej

50 g cukru

1 łyżeczka soli

5 jajek

350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego

 

Nadzienie:

około 150 - 200 g jagód (16 płaskich łyżek stołowych)

około 1/4 szklanki cukru pudru

1 roztrzepane jajko na glazurę

 

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

około 5 - 6 łyżek wody

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję - nie trzeba dodawać więcej mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.

Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto rozwałkować na placek gruby na 1 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty o boku około 6 - 7 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 płaskiej łyżce jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 - 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 18 minut. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, w dobrze nagrzanym już piekarniku należy piec krócej, przez około 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce.

Przygotować lukier: cukier puder przesiać na płaski talerz i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch jagodzianek.

 

Domowe Jagodzianki                                         

 

Składniki

Na zaczyn:

1 paczuszka suchych drożdży (7g) lub 20 g świeżych

1/2 szkl. mleka

1/2 szkl. mąki

1/4 łyżeczki cukru

 

Na ciasto:

120 g masła

3/4 szkl. cukru

3 żółtka

1/2 szkl. mleka

1 cukier waniliowy

1/4 łyżeczki

 

Składniki:

50 dkg mąki

0,5 dkg drożdży

10 dkg cukru

1 torebka cukru waniliowego

2 surowe żółtka

1 szklanka mleka

0,7 dkg margaryny

50 dkg jagód świeżych(mrożonych,dżem)

 

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić mlekiem, dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy placek grubości palca, wycinać krążki szklanką nadziewać jagodami z cukrem. Zaklejać jak pączki. Układać na blaszce posmarowanej masłem i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 Jagodzianki -przepis stary jak świat              .

 

Składniki na 15 sztuk

50 dag mąki (połączyłam pełnoziarnistą ze zwykłą)

4 dag drożdży

10 dag cukru pudru

szklanka ciepłego mleka (200ml)

5 żółtek (dałam 4)

8 dag masła lub margaryny (u mnie 7,5 dag masła)

80 dag owoców (40 dag jagód w moim przypadku, lekko oprószonych cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną)

sól

 

Do posmarowania:

jajko (rozbełtane)

 

Kruszonka:

cukier

mąka

masło

 

Przygotowanie

1. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami mleka (5) i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia(u mnie trwało to ok. 20 minut, za to bardzo ładnie wyrosły).

2. Następnie połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem, mąką, żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem(można dodać również olejek waniliowy, ale mój cukier puder był o aromacie wanilii ,więc pominęłam), posolić, dokładnie wyrobić ciasto (np. hakiem do zagniatania ciasta).Pozostawić do wyrośnięcia ( moje rosło niecałą h).

3. Przygotować jagody.

4. Następnie podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze 5 dag (mi wyszło  15 po ok. 60 dag),rozpłaszczać i nakładać  po 1 kopiastej łyżce jagód, starannie zalepiać, formować w kulki, rogaliki, kwadraty-czego dusza zapragnie:).

5. Rozgrzać piekarnik, posmarować skłóconym jajkiem, posypać kruszonką i upiec w gorącym piekarniku.

 

Jagodzianki             

 

Składniki: (na ok. 16 bułek)

500g mąki pszennej (dałam tortową)

50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant)

szczypta soli

1 szkl. Mleka

2 jajka

50g masla

100g cukru

2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia

 

Nadzienie:

300g jagod

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Do posmarowania:

1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mleka

 

Przygotowanie

Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Resztę mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość).

W tym czasie płuczemy jagody, odsączamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem oraz mąką ziemniaczana.

Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl