Jagodniki, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jagodniki
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 32
Składniki· 1 kg mąki
· 4 całe jajka
· szczypta soli
· 10 dag drożdży
· 1 szklanka cukru
· 0,5 litra mleka
· 0,5 szklanki oleju
· 1 litr jagód i 1 szklanka cukru do obtoczenia jagód.
· Na kruszonkę
· 10 dag margaryny
· pól szklanki cukru
· 1 szklanka mąki
Etapy przygotowaniaDrożdże, całe jajka i olej zmiksować robotem kuchennym i wlać do mąki z cukrem i szczyptą soli. Zarobić ciepłym mlekiem, ile zabierze mąka, żeby ciasto nie było za rzadkie. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia około 1, 5 godziny.
Przygotowanie kruszonki - wszystkie składniki dokładnie zgniatać w rękach do uzyskania grudek, w razie potrzeby użyć więcej mąki.
Gdy ciasto wyrośnie po kawałku rozwałkować na placek grubości około 1,5 cm i wycinać kółka o średnicy około 10 cm,
Na każde koło nakładać jagody wymieszane z cukrem i szczelnie pozlepiać. Układać na papierze do pieczenia. Jagodniki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Pozostawić w ciepłym słonecznym miejscu do ponownego wyrośnięcia około 1,5 godziny. Piec 25 - 30 minut do uzyskania koloru jasno-brązowego.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]