Jagodniki, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jagodniki

Czas przygotowania: 3 godzin

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość porcji: 32

Składniki

·         1 kg mąki

·         4 całe jajka

·         szczypta soli

·         10 dag drożdży

·         1 szklanka cukru

·         0,5 litra mleka

·         0,5 szklanki oleju

·         1 litr jagód i 1 szklanka cukru do obtoczenia jagód.

·         Na kruszonkę

·         10 dag margaryny

·         pól szklanki cukru

·         1 szklanka mąki

Etapy przygotowania

Drożdże, całe jajka i olej zmiksować robotem kuchennym i wlać do mąki z cukrem i szczyptą soli. Zarobić ciepłym mlekiem, ile zabierze mąka, żeby ciasto nie było za rzadkie. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia około 1, 5 godziny.

Przygotowanie kruszonki - wszystkie składniki dokładnie zgniatać w rękach do uzyskania grudek, w razie potrzeby użyć więcej mąki.

Gdy ciasto wyrośnie po kawałku rozwałkować na placek grubości około 1,5 cm i wycinać kółka o średnicy około 10 cm,

Na każde koło nakładać jagody wymieszane z cukrem i szczelnie pozlepiać. Układać na papierze do pieczenia. Jagodniki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Pozostawić w ciepłym słonecznym miejscu do ponownego wyrośnięcia około 1,5 godziny. Piec 25 - 30 minut do uzyskania koloru jasno-brązowego.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl