Jabłecznik łaciaty, Jabłecznik
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłecznik łaciaty
· Ciasto ciemne:
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 2 łyżki kakao
· 3/4 szklanki mąki tortowej
· 4 łyżki oleju
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
· Ciasto jasne:
· 3 jajka
· 3/4 szklanki mąki pszennej
· 3/4 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 łyżki oleju
· 1 op. cukru waniliowego (16g)
·
· Masa jabłkowa:
· 1 kg jabłek
· 1/2 szklanki cukru
· 1 op. cukru waniliowego (16g)
· 1 op. galaretki wiśniowej
Ciasto ciemne:
Białka ubić z cukrem,dodając stopniowo żółtka,mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej, wymieszać.
Ciasto jasne:
Ciasto ubić podobnie jak ciasto ciemne.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Owoce smażyć z cukrem ok. 10 minut.
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Sposób przyłożenia:
Ciasta wlewać na przemian do blaszki o wymiarach 28x25 (ja robiłam w 21x26). Piec około 35 minut w temp. 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć je masą jabłkową. Dowolnie udekorować.