Jabłecznik łaciaty, Jabłecznik

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jabłecznik łaciaty

 

·         Ciasto ciemne:

·         4 jajka

·         1 szklanka cukru

·         2 łyżki kakao

·         3/4 szklanki mąki tortowej

·         4 łyżki oleju

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·          

·         Ciasto jasne:

·         3 jajka

·         3/4 szklanki mąki pszennej

·         3/4 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 łyżki oleju

·         1 op. cukru waniliowego (16g)

·          

·         Masa jabłkowa:

·         1 kg jabłek

·         1/2 szklanki cukru

·         1 op. cukru waniliowego (16g)

·         1 op. galaretki wiśniowej

Ciasto ciemne:
Białka ubić z cukrem,dodając stopniowo żółtka,mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej, wymieszać.

Ciasto jasne:
Ciasto ubić podobnie jak ciasto ciemne.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Owoce smażyć z cukrem ok. 10 minut.
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.

Sposób przyłożenia:
Ciasta wlewać na przemian do blaszki o wymiarach 28x25 (ja robiłam w 21x26). Piec około 35 minut w temp. 180 st.C.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć je masą jabłkową. Dowolnie udekorować.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl