Jabłecznik przekładany, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłecznik przekładany
· 2 szkl. mąki tortowej
· 5 żółtek
· piana z 3 białek
· szkl. cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· pół szkl. Fanty
· pół szkl. oleju
· słoik jabłek prażonych (1 litr)
· 1 galaretka owocowa (truskawkowa lub wiśniowa)
· 2 budynie waniliowe
· 2 szklanki mleka 2%
· szklanka cukru
· 2 łyżki kaszy manny
· kostka masła (200 g)
1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodać Fantę i olej. Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą żółtkową. Dobrze wymieszać.
Z trzech białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wyłożyć na formę (duża tortownica lub blaszka prostokątna), piec w temp. 200 st ok 40 min. Ciasto powinno być rumiane.
Gdy ciasto ostygnie przekroić na dwie części.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać aby żelatyna się dobrze rozpuściła.
Tak przygotowane jabłka wyłożyć na pierwszy placek biszkoptowy, przykryć drugim.
Można masę jabłkową zrobić ze świeżych jabłek (ok. 1,5 kg), trzeba je zetrzeć na tarce o dużych oczkach podgrzać aż puszczą sok i wymieszać ze szklanką cukru i galaretką.
3.Masa budyniowa:
Zimne mleko wymieszać z kaszą , budyniami i cukrem, podgrzać na wolnym ogni, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki, zagotować, mieszać jeszcze ok. 1 minutę i zdjąć z ognia.
4.Gdy budyń ostygnie, dodać masło i utrzeć mikserem na gładką masę. Masą posmarować wierzch ciasta, polać polewą:
czekoladę połamać wrzucić do rondelka, dodać śmietankę, podgrzewać na minimalnym ogniu, aż się rozpuści, połączyć z alkoholem.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepsze następnego dnia.
5.Do zrobienia tego ciasta wykorzystałam swój sprawdzony przepis na biszkopt, ale może być każdy inny, wg. własnej wypróbowanej receptury.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]