Jabłecznik prawdziwy, Jabłecznik

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jabłecznik prawdziwy

 

Składniki

·         Na ciasto kruche :

·         1 kostka margaryny

·         100 ml kwaśnej śmietany

·         600 g mąki

·         200 g cukru

·         4 żółtka

·         szczypta soli

·          

·          

·         Masa jabłkowa:

·         2 kg startych na grubej tarce jabłek (kwaśne odmiany)

·         sok z cytryny według uznania

Sposób przygotowania

1.       1

Sypkie składniki posiekać z margaryną. Dodać śmietanę i żółtka. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.

2.       2

Jabłka obieramy, ucieramy, skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli puszczą trochę soku, odciskamy delikatnie.

3.       3

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°

4.      Blachę smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą.

5.       4

Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy (40x25cm). Wykładamy 1 część ciasta, na to jabłka, które przykrywamy 2 częścią ciasta. Nakłuwamy ją dokładnie widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

6.       5

Pieczemy ok. 45 minut.

7.       6

Studzimy, dekorujemy gęstym lukrem i posypujemy cynamonem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl