Jabłecznik prawdziwy, Jabłecznik
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłecznik prawdziwy
Składniki
· Na ciasto kruche :
· 1 kostka margaryny
· 100 ml kwaśnej śmietany
· 600 g mąki
· 200 g cukru
· 4 żółtka
· szczypta soli
·
·
· Masa jabłkowa:
· 2 kg startych na grubej tarce jabłek (kwaśne odmiany)
· sok z cytryny według uznania
Sposób przygotowania
1. 1
Sypkie składniki posiekać z margaryną. Dodać śmietanę i żółtka. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
2. 2
Jabłka obieramy, ucieramy, skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli puszczą trochę soku, odciskamy delikatnie.
3. 3
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°
4. Blachę smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą.
5. 4
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy (40x25cm). Wykładamy 1 część ciasta, na to jabłka, które przykrywamy 2 częścią ciasta. Nakłuwamy ją dokładnie widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
6. 5
Pieczemy ok. 45 minut.
7. 6
Studzimy, dekorujemy gęstym lukrem i posypujemy cynamonem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]