Jak zrobić kawę, - ! Jak zrobić kawę
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kawa po turecku - kahve
Jak parzyć kawę po turecku?
Kawa po turecku sięga historią aż do czasów Imperium Ottomańskiego i po dziś dzień jest istotną częścią tureckiej kultury i stylu życia. Oto jak należy ją parzyć:
Rzeczy, które potrzebujesz:
zimna woda, tygielek do kawy lub rondelek, drobno mielona, świeżo palona kawa, strączek kardamonu, cukier (opcjonalnie), filiżanki
Wykonanie:
1 Wlej do tygielka wodę. Odmierz jedną filiżankę wody na każdą porcję kawy, którą chcesz zrobić i dodaj jeszcze pół filiżanki ekstra. Dla najlepszych rezultatów woda musi być zimna.
2 Odmierz odpowiednią ilość drobno mielonej, świeżo palonej kawy (najlepiej tureckiej) - jedną łyżeczka na każdą filiżankę wody. Dodaj rozbity kardamon.
3 Odmierz odpowiednią ilość cukru – na każde dwie łyżeczki kawy powinna przypadać łyżeczka cukru. Cukier musisz dodać podczas parzenia, ponieważ posłodzenie zaparzonej już kawy zupełnie zmieni jej smak.
4 Postaw tygielek na małym ogniu. Gotuj kawę, do czasu aż zacznie się pienić.
5 Przelej kawę do filiżanek, napełniając każdą z nich w jednej trzeciej, żeby zostawić odpowiednio dużo miejsca na pianę, bez której kawa po turecku traci swój smak.
6 Resztę kawy postaw z powrotem na małym ogniu i poczekaj, aż ponownie się spieni. Moc kawy zależy od tego, ile razy będziemy ją parzyć.
7 Przelej resztę kawy do filiżanek i poczekaj, aż fusy opadną na dno. Pamiętaj, żeby nie mieszać kawy!
8 Nigdy nie dodawaj do kawy po turecku mleka ani śmietanki.
·
Irish Coffee - Kawa po irlandzku
Składniki:
Świeżo zaparzona kawa
2 łyżeczki whisky
Łyżeczka cukru
Bita śmietana
Wykonanie:
Kawa po irlandzku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do filiżanki wlewamy 2 łyżeczki whisky i łyżeczkę cukru, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy przygotowany napar kawowy. Na koniec dekorujemy wierzch bitą śmietaną. Kawę po irlandzku należy podawać w wysokich szklankach z "uszkiem".
Kawa z mlekiem
Lista składników
2 łyżeczka kawa rozpuszczalna 1/3 szklanka woda
1/3 szklanka mleko 2 łyżeczka cukier
2 łyżka bita śmietana 1 łyżeczka sos czekoladowy
Sposób przygotowania
Kawę zalewamy gorącą wodą, słodzimy, dopełniamy do 3/4 wysokości szklanki ciepłym mlekiem, mieszamy. Na wierzch wykładamy 2 łyżki bitej śmietany. Dekorujemy czekoladową polewą.
Kawa z syropem, likierem i śmietanką.
Przepis na dwie kawy:
400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.
2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.
Kawa z likierem kawowym
Składniki na 1 kawę:
· 60ml espresso
· 120ml mleka
· 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego
· 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)
Składniki do dekoracji:
· 100ml śmietanki 30% lub 36%
· 1 łyżeczka cukru pudru
· 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
· wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania
· lód (jeśli chcemy by kawa była podana na zimno)
Wykonanie:
Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce. Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań.
Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć 2-3 kostki lodu.
Jeśli chcemy by kawa była ciepła należy przelać składniki do małego garnuszka i podgrzać, a następnie przelać do dużej szklanki.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i kakao. Ozdobić nią kawę, posypać ją wiórkami/posypką czekoladową i podawać.
Jak zrobić Mazagran (kawę po hiszpańsku)
Mazagran, zwany również kawą po hiszpańsku, jest napojem alkoholowym, przez wielu cenionym bardziej, niż kawa po irlandzku. Jeśli pragniesz wzmocnić smak twojej kawy odrobiną alkoholu, ten drink jest stworzony dla ciebie.
Rzeczy, które potrzebujesz:
ok. 25 ml brandy, kawa rozpuszczalna, ok. 8 ml likieru kawowego, bita śmietana
Wykonanie:
1/. Zaparz kawę (najlepiej z 2-3 łyżeczek) i poczekaj aż ostygnie. Jeśli chcesz, możesz posłodzić kawę zgodnie ze swoimi upodobaniami.
2/. Wlej do kawy brandy i likier kawowy. Wymieszaj.
3/. Przelej kawę do wysokich szklanek.
4/. Jeśli jesteś fanem słodyczy, możesz wcześniej obtoczyć brzeg szklanki w cukrze.
5/. Całość dopełnij bitą śmietaną. Możesz posypać ją odrobiną tartej czekolady lub kakao.
Jak zrobić kawę po wiedeńsku
Jak sama nazwa wskazuje kawa ta wywodzi się z Wiednia. Jest ona bardzo popularna w tamtych rejonach. Kawa po wiedeńsku jest doskonałym urozmaiceniem dla osób, które nieustannie poszukują nowych wrażeń smakowych. Jest ona delikatna i aromatyczna a zarazem dobrze pobudzająca. W poniższym artykule znajdziesz wskazówki jak zrobić właśnie tą kawę.
Rzeczy, które potrzebujesz:
Kawa w ziarnach bądź mielona (najlepiej Arabica), Śmietana 36%, Czekolada mleczna bądź gorzka (w zależności od gustu), Cynamon, Młynek do kawy, Sitko, Rondelek
Wykonanie:
1 Najpierw zmiel kawę. Świeżo zmielona kawa ma niezwykły aromat a tym samym lepszy smak. Oczywiście jeśli nie posiadasz kawy w ziarnach użyj gotowej mielonej kawy. Po tej czynności zaparz 2 filiżanki mocnej kawy.
2 Do rondelka wrzuć pasek czekolady i podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Co chwilę ją mieszaj, żeby dobrze się rozpuściła. Nie dopuść, żeby czekolada zawrzała, ponieważ wtedy nie będzie nadawać się do spożycia.
3 Następnie odcedź kawę z fusów i powoli dolewaj do rondelka. Mieszaj energicznie przez cały czas aż czekolada całkowicie rozpuści się. Wyłącz palnik. Jeśli kawa wydaje się tobie za mało słodka możesz dodać trochę cukru.
4 Rozlej kawę do filiżanek. Udekoruj ją bitą śmietaną oraz cynamonem. Możesz również posypać ją wcześniej startą na tarce czekoladą. Teraz możesz delektować się smakiem kawy po wiedeńsku.
Jak zrobić kawę mrożoną?
Masz ochotę na kawę, a na dworze jest upał. Polecam kawę mrożoną, dostaniesz swoją dawkę kofeiny, a tym samym uzyskasz ochładzający napój. Możesz podawać ją na przyjęciach lub wypijać w gorące dni zamiast tradycyjnej kawy.
Rzeczy, które potrzebujesz:
Mielona kawa, Dzbanek żaroodporny, Kostki lodu, Mleko (opcjonalnie), Słodzik lub cukier, Woda
Wykonanie:
1 Zaparz kawę w ekspresie lub w dzbanku żaroodpornym (odlej „fusy”) , według proporcji 2 łyżeczki kawy na kubek.
2 Dodaj cukier, który łatwiej będzie rozpuścić w gorącej kawie niż zimnej. Weź pod uwagę fakt, że cała kawa jaką zrobisz będzie słodka, więc jeżeli będziesz pić kawę z osobami które piją gorzką kawę zrezygnuj z tego kroku.
3 Pozostaw kawę w temperaturze pokojowej od 3-5 godzin, aż całkiem wystygnie. Jeżeli chcesz szybciej ją wystudzić wstaw do lodówki na godzinę.
4 Napełnij wysoką szklankę kostkami lodu.
5 Wlej wystudzoną kawę do szklanek.
6 Wymieszaj aby wyrównać temperaturę, możesz dodać mleka, jeśli wolisz białą kawę.
7 Opcjonalnie szybsza wersja wykonania kawy, to napełniasz kostkami lodu plastikowe kubki (nie szklane bo popękają), następnie wlewasz świeżo zaparzoną kawę (możesz ją posłodzić jeśli lubisz i dodać mleka).
Jak zrobić kawę mrożoną z bitą śmietaną?
Delikatna, aksamitna kawa mrożona o czekoladowym posmaku. Przykryta słodką bitą śmietaną i posypana cynamonem. Idealna na zimowe wieczory i letnie popołudnia.
Rzeczy, które potrzebujesz:
120 ml mleka czekoladowego, 60 ml zimnej kawy rozpuszczalnej, bita śmietana, wiórka czekoladowe, cynamon
Wykonanie:
1 Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Jeśli chcesz, żeby kawa miała słodszy smak, zwykły lód możesz zastąpić gałką lodów waniliowych.
2 Wlej do szklanki mleko czekoladowe i schłodzoną kawę. Zamieszaj.
3 Całość przykryj warstwą bitej śmietany.
4 Na koniec posyp wszystko wiórkami czekoladowymi i cynamonem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]