Jak zrobić bitą śmietanę,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jak zrobić bitą śmietanę?
1. Przygotowujemy mocno schłodzoną śmietankę 30%. Na każde 250 ml śmietanki potrzeba 2 łyżeczki cukru pudru i płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody.
2. Wlewamy śmietankę do wysokiego naczynia i zaczynamy ubijać mikserem. Na początku ubijamy śmietankę na najwyższych obrotach miksera, a gdy zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty. To zapobiegnie jej rozwarstwieniu, czyli zwarzeniu.
3. Zanim bita śmietana będzie sztywna, ale zdąży już mocno zgęstnieć, dodajemy cukier puder i pozostałe, opcjonalne dodatki i znów miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Bita śmietana nie może zostać „przebita” – miksowana zbyt długo może się zwarzyć lub ubić do konsystencji masła.
4. Do ubitej śmietany dolewamy rozpuszczona tężejąca żelatynę i mieszamy. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Żelatyna nie jest konieczna, jeżeli ubita śmietana jest przeznaczona do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]