Jagodzianki, RÓŻNE(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Są lekkie , delikatne i pyszne - przepis na jagodzianki znalazłam na blogu
Edysi -
.
Jutro chyba czeka mnie powtórka , bo moje dziecko zjada je z prędkością
światła ;-) dzisiaj wciągnęło chyba 6 :D
Składniki :
* 50 dag mąki pszennej
* 2 jajka
* pół szklanki cukru pudru
* 1 czubata łyżka masła
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* szczypta soli
* od siebie dodałam jeszcze aromat waniliowy
na nadzienie :
* 25 dag jagód
* 1 czubata łyżka bułki tartej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 1 duże opakowanie cukru waniliowego
+ 1 roztrzepane jajko do posmarowania i gruby cukier kryształ do posypania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki ,
rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia . Masło
roztopić i ostudzić , jajka ubić z cukrem .
Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z
cukrem , aromat waniliowy i roztopione masło . Wyrabiać , aż ciasto zacznie
odstawać od ręki , zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
Jagody opłukać na sitku , osączyć , wymieszać z bułką tartą i cukrami .
Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na dłoni
, nakładać po 1 łyżce jagód , zlepiać dokładnie i formować bułeczki . Układać
je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( w sporych odstępach ), przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią .
Ja piekłam na termoobiegu - w 160°C , przez 20 minut . Po upieczeniu
ostudzić na kratce .
--