Jagody Goji, P, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jagody Goji
Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat. Są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
· Wyjątkowo mocny antyutleniacz.
· Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się.
· Zawiera 18 rodzajów aminokwasów
· Zawiera witaminę C
· Zawiera witaminy z grupy B
· Zawiera składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
· Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
· Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń, Potas, Żelazo, Cynk, Ryboflawinę.
· Odkryto, że jagody Goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
ü 6 podstawowych witamin
ü 11 podstawowych mikroelementów
ü 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
ü 18 aminokwasów
ü 8 polisacharydów
ü 6 monosacharydów
ü 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych
ü 5 karotenoidów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]