Jabłkowa pokusa, Kulinaria i Napoje
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłkowa pokusa
Czas przygotowania: 45 minuty
Czas pieczenia: 20 minut
Czas oczekiwania: 2 1/2 godziny
1 porcja: 160 kcal
Składniki:
2 jaja
60 g słodzika dla diabetyków
szczypta soli
miąższ z 1/2 laski wanilii
starta skórka i sok z 2 cytryn
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml soku jabłkowego dla diabetyków
płynny słodzik
4 jabłka
4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku
250 g chudego sera
2 łyżki soku żurawinowego
250 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
aja rozbić, rozdzielić białka od żółtek, a następnie ubić na szytwno białka z 2 łyżkami zimnej wody. Dodać żółtka ze słodzikiem dla diabetyków, wanilię, sól oraz połowę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. 2 Wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą blachę o średnicy 24 cm. Na papierze równomiernie rozłożyć masę. Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć kołnierz tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero potem zdjąć dolną część blachy.
3 Zagotować sok jabłkowy, 75 ml wody, 2 łyżki soku z cytryny i pozostałą skórkę cytrynową. Doprawić słodzikiem. Dwa jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Owoce pokroić w drobne paski i dodać do sosu. Gotować przez 3 min na małym ogniu. Następnie odcedzić.
Z pozostałych jabłek wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Plastry wrzucić do syropu, gotować 1-2 min. Odcedzić i rozłożyć na pergaminie. Studzić.
5 Żelatynę namoczyć. Dokładnie wymieszać ser i sok żurawinowy. Listki żelatyny odsączyć, rozpuścić, a następnie dodać do sera. Schłodzić. Ubić śmietanę i ostrożnie dodać do tężejącego sera. Doprawić słodzikiem.
6 Położyć spód ciasta na tortownicy. Połowę kremu rozsmarować na cieście, na wierzchu rozłożyć paski jabłek. Nałożyć resztę kremu. Na około 10 min wstawić do lodówki. Później obłożyć plastrami jabłek całe ciasto. Na dwie godziny wstawić tort do lodówki. Można przybrać listkami melisy.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]