Jabłkowa pokusa, Kulinaria i Napoje

[ Pobierz całość w formacie PDF ]



Jabłkowa pokusa

 

Czas przygotowania: 45 minuty

Czas pieczenia: 20 minut

Czas oczekiwania: 2 1/2 godziny

1 porcja: 160 kcal

 

Składniki:

2 jaja

60 g słodzika dla diabetyków

szczypta soli

miąższ z 1/2 laski wanilii

starta skórka i sok z 2 cytryn

50 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml soku jabłkowego dla diabetyków

płynny słodzik

4 jabłka

4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku

250 g chudego sera

2 łyżki soku żurawinowego

250 g śmietany kremówki

 

Przygotowanie:

aja rozbić, rozdzielić białka od żółtek, a następnie ubić na szytwno białka z 2 łyżkami zimnej wody. Dodać żółtka ze słodzikiem dla diabetyków, wanilię, sól oraz połowę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy ja­jecznej i ostrożnie wymieszać. 2 Wyłożyć papierem do piecze­nia okrągłą blachę o średnicy 24 cm. Na papierze równomiernie rozłożyć masę. Piec w temperatu­rze 175°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć kołnierz tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Dopiero potem zdjąć dol­ną część blachy.

3 Zagotować sok jabłkowy, 75 ml wody, 2 łyżki soku z cy­tryny i pozostałą skórkę cytryno­wą. Doprawić słodzikiem. Dwa jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Owoce pokroić w drobne paski i dodać do sosu. Gotować przez 3 min na małym ogniu. Na­stępnie odcedzić.

Z pozostałych jabłek wykroić gniazda nasienne i pokroić w plastry. Plastry wrzucić do syro­pu, gotować 1-2 min. Odcedzić i rozłożyć na pergaminie. Studzić.

5 Żelatynę namoczyć. Dokładnie wymieszać ser i sok żurawino­wy. Listki żelatyny odsączyć, roz­puścić, a następnie dodać do sera. Schłodzić. Ubić śmietanę i ostroż­nie dodać do tężejącego sera. Do­prawić słodzikiem.

6 Położyć spód ciasta na tortow­nicy. Połowę kremu rozsmarować na cieście, na wierzchu rozło­żyć paski jabłek. Nałożyć resztę kremu. Na około 10 min wstawić do lodówki. Później obłożyć pla­strami jabłek całe ciasto. Na dwie godziny wstawić tort do lodówki. Można przybrać listkami melisy.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl