Jabłkowa drożdżówka, Kulinaria i Napoje
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jabłkowa drożdżówka
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Czas oczekiwania: 1 1/4 godziny
1 porcja: 300 kcal
Składniki:
1/2 kostki (ok. 20 g) drożdży
720 g cukru
30 g masła albo margaryny
100 ml mleka 250 g mąki
1 jajko
2 opakowania cukru waniliowego
Szczypta soli
1 kg jabłek
Starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki bulki tartej
25 g płatków migdałowych -v 100 g cukru pudru
700 g kwaśnej śmietany
150 g śmietany kremówki
Melisa do dekoracji
Mąka do posypania ciasta
Tłuszcz,
Bułka tarta do posypania blachy
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru. Stopić masło lub margarynę i dodać zimne mleko. Połączyć (np. w makutrze) mąkę, jajko, 1 łyżkę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i sól. Dodać drożdże i stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 minut. Jabłka obrać, poćwiartować, wykroić z nich pestki, pokroić w plastry. Wymieszać 75 g cukru. 2 łyżki soku z cytryny i skórkę cytrynową. Ciasto drożdżowe jeszcze raz zagnieść na posypanej mąką powierzchni. Z ok. 2/3 ciasta wykroić placek o średnicy ok. 34 cm. Placek wyłożyć na blaszkę z wyjmowanym dnem. Pozostawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Pozostałe ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 28 cm. Ciasto wyłożone do formy posypać tartą bulką, rozłożyć na nim masę jabłkową. Brzegami ciasta przykryć masę, a na wierzch nałożyć drugi placek. Docisnąć na brzegach, wierzchnią warstwę parę razy podziurawić widelcem. Piec w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia na ok. 15 min. Uprażyć migdały na patelni, ostudzić. Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować powstałym w ten sposób lukrem ciasto wyjęte z formy i posypać uprażonymi migdałami. Pozostawić do ostygnięcia. Oba rodzaje śmietany, pozostały cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno. Ciasto podawać przybrane śmietaną i listkami melisy.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]