Jabłkowa drożdżówka, Kulinaria i Napoje

[ Pobierz całość w formacie PDF ]



Jabłkowa drożdżówka

 

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Czas oczekiwania: 1 1/4 godziny

1 porcja: 300 kcal

 

Składniki:

1/2 kostki (ok. 20 g) drożdży

720 g cukru

30 g masła albo margaryny

100 ml mleka 250 g mąki

1 jajko

2 opakowania cukru waniliowego

Szczypta soli

1 kg jabłek

Starta skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżki bulki tartej

25 g płatków migdałowych -v 100 g cukru pudru

700 g kwaśnej śmietany

150 g śmietany kremówki

Melisa do dekoracji

Mąka do posypania ciasta

Tłuszcz,

Bułka tarta do posypania blachy

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru. Stopić masło lub mar­garynę i dodać zimne mleko. Po­łączyć (np. w makutrze) mąkę, jaj­ko, 1 łyżkę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i sól. Dodać drożdże i stopiony tłuszcz. Za­gnieść ciasto, przykryć i pozosta­wić w ciepłym miejscu do wyro­śnięcia na 30-40 minut. Jabłka obrać, poćwiartować, wykroić z nich pestki, pokroić w plastry. Wymieszać 75 g cukru. 2 łyżki soku z cytryny i skórkę cy­trynową. Ciasto drożdżowe jesz­cze raz zagnieść na posypanej mąką powierzchni. Z ok. 2/3 ciasta wykroić placek o średnicy ok. 34 cm. Placek wyłożyć na blaszkę z wyjmowanym dnem. Pozosta­wić na 10-15 min do wyrośnięcia. Pozostałe ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 28 cm. Ciasto wyłożone do formy posypać tartą bulką, rozłożyć na nim masę jabłkową. Brzegami cia­sta przykryć masę, a na wierzch nałożyć drugi placek. Docisnąć na brzegach, wierzchnią warstwę pa­rę razy podziurawić widelcem. Piec w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do osty­gnięcia na ok. 15 min. Uprażyć migdały na patelni, ostudzić. Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować powstałym w ten sposób lukrem ciasto wyjęte z for­my i posypać uprażonymi migda­łami. Pozostawić do ostygnięcia. Oba rodzaje śmietany, pozostały cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno. Ciasto podawać przybra­ne śmietaną i listkami melisy.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl