Jaskółcze gniazda, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jaskółcze gniazda

Śląskie zrazy cielęce

 

Składniki:

4 sznycle cielęce

4 plastry szynki wędzonej

4 jaja ugotowane na twardo

łyżeczka pasty sardelowej

po łyżce mąki i masła

duża cebula

2 łyżki smalcu

2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

kieliszek białego wytrawnego wina

sól, pieprz

 

Umyte i osuszone sznycle lekko rozbij tłuczkiem oraz posyp solą i pieprzem. Każdy z plasterków szynki cienko posmaruj pastą sardelową, po czym ułóż je na mięsie, na wierzchu umieść obrane ze skorupki jajka, pozwijaj owiązane nitką ruloniki, które następnie obtocz w mące.

 

Rozgrzej w rondlu łyżkę smalcu i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Natomiast zrazy połóż na mocno rozgrzanym na patelni smalcu, dodaj masło i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełóż je do rondla, zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez 30-40 minut, skrapiając winem. Przed podaniem posyp natką.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl