Jabłecznik z pianką, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki na spód:
· 3 szklanki mąki pszennej
· 220 g masła
· 1 łyżka smalcu
· 5 łyżek cukru pudru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
· 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
· 5 białek
· 3/4 - 1 szklanki cukru
· kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]