Jajka faszerowane, kuchnia polska

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Jajka faszerowane

1.     8 jajek

2.     sól, pieprz

3.     2 łyżeczki soku z cytryny

Farsz różowy:

1.2 łyżki śmietany

2.6 plastrów  wędzonego łososia

Farsz żółty:

1.2 łyżki twarogu

2.1 łyżka chrzanu

3.szczypta kurkumy

Dekoracja:

Szczypiorek, rzodkiewka, oregano lub majeranek

 

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Następnie z każdego wyciąć klin wielkości 1/6 jajka. Przygotować różowy farsz: łososia pokroić w kosteczkę, zmiksować ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować żółty farsz: twarożek utrzeć na gładko z chrzanem i szczyptą kurkumy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ½ łyżeczki soku z cytryny.

Do dwóch szprycek z końcówką w kształcie gwiazdki przełożyć oba farsze. porcje nadzienia wyciskać w wycięcia zrobione w ugotowanych jajkach. Szczypiorek opłukać, osuszyć, równo przyciąć, ułożyć na półmisku. Pośrodku umieścić jajka z farszem. Gotowe danie udekorować pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami oraz listkami oregano lub majeranku.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl