Jajka faszerowane, kuchnia polska
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajka faszerowane
1. 8 jajek
2. sól, pieprz
3. 2 łyżeczki soku z cytryny
Farsz różowy:
1.2 łyżki śmietany
2.6 plastrów wędzonego łososia
Farsz żółty:
1.2 łyżki twarogu
2.1 łyżka chrzanu
3.szczypta kurkumy
Dekoracja:
Szczypiorek, rzodkiewka, oregano lub majeranek
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Następnie z każdego wyciąć klin wielkości 1/6 jajka. Przygotować różowy farsz: łososia pokroić w kosteczkę, zmiksować ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować żółty farsz: twarożek utrzeć na gładko z chrzanem i szczyptą kurkumy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ½ łyżeczki soku z cytryny.
Do dwóch szprycek z końcówką w kształcie gwiazdki przełożyć oba farsze. porcje nadzienia wyciskać w wycięcia zrobione w ugotowanych jajkach. Szczypiorek opłukać, osuszyć, równo przyciąć, ułożyć na półmisku. Pośrodku umieścić jajka z farszem. Gotowe danie udekorować pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami oraz listkami oregano lub majeranku.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]