Jarzyny zapiekane z makaronem, WARZYWA I OWOCE(2)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jarzyny zapiekane z makaronem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
200 g makaronu,
150 g brokulow lub kalafiora,
150 g papryki,
3 pomidory,
2 cebule,
1 zabek czosnku,
100 g ziaren kukurydzy,
3 lyzki masla,
200 ml smietany 30%,
3 jaja,
100 g startego zoltego sera,
1 lyzka ziol: zielonej pietruszki, bazylii, oregano, czabru,
sol, pieprz.
1. Makaron ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic. Cebule obrac, posiekac, podsmazyc na masle. Dodac czosnek roztarty z sola, osaczone ziarna kukurydzy,
sparzone rozyczki brokulow i obrane ze skorki kawalki papryki i pomidorow.
2. W naczyniu do zapiekania posmarowanym tluszczem ukladac kolejno warstwy makaronu i jarzyn. Na wierzchu polozyc makaron.
3. Smietane wymieszac z jajami, serem i ziolami. Nastepnie zalac makaron. Piec
45 min w temp. 180żC.
- Z makaronem mozna zapiekac sparzony szpinak, salate, podsmazona cukinie i
baklazany lub ugotowana fasolke szparagowa, groszek, szparagi, pory i mlody
bob. Jazyny mozna zapiekac rowniez z ryzem, miesem oraz w roznych polaczeniach: kalafiory z sosem pomidorowym lub beszamelowym, cukinie, kabaczki i
baklazany w sosie pomidorowym, szparagi z sosem beszamelowym, cukinie z ryzem i miesem, zielony groszek i szparagi z ryzem, selery i cykorie z szynka
i zoltym serem.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 32.